Doorgaan naar inhoud
Zoeken
Waar bent u naar op zoek?
Bekijk onze veelgestelde vragen.
Menu
Artikel gepubliceerd op 3 oktober 2024

Icare neemt afscheid van woonzorglocatie Boerderij Borger

3 oktober 2024 - De verpleeghuiszorg voor mensen met dementie wordt steeds complexer. Daar is woonzorglocatie Boerderij in Borger niet geschikt voor. Daarom heeft Icare besloten om per 01-07-2025 afscheid te nemen van deze locatie. De Boerderij in Borger biedt Beschermd wonen aan 8 bewoners die 24 uur per dag verpleeghuiszorg nodig hebben vanwege een vorm van dementie, soms in combinatie met andere aandoeningen. De kleinschaligheid van Boerderij is daarbij een kracht, maar maakt het ook onhoudbaar.


Icare neemt deze beslissing met pijn in het hart, maar ziet het als noodzakelijk om in te spelen op de veranderende zorg. Het is een moeilijke boodschap, want de huidige bewoners hebben het fijn in de Boerderij en ook hun naasten komen er graag en zijn erg betrokken. Icare biedt bewoners op andere Icare locaties een nieuwe woonplek aan. Als bewoners ervoor kiezen naar een locatie buiten Icare te verhuizen, dan zal Icare hen daarbij ook ondersteunen en begeleiden. Om dit zorgvuldig te doen, wordt hiervoor ruim de tijd genomen. De medewerkers van de Boerderij kunnen bij Icare in dienst blijven. Ook voor hen is het een moeilijke boodschap. Want al lopen zij op sommige momenten aan tegen de beperkingen van de locatie, het is nog fijn werken in Boerderij.


Verpleeghuiszorg verandert
Mensen met dementie blijven langer thuis wonen en komen in een steeds latere fase van hun ziekte in aanmerking voor verpleeghuiszorg. Dat betekent dat de zorg voor deze mensen, met een vaak complex en meervoudig ziektebeeld, ook steeds complexer wordt. Woonzorglocaties moeten daarop ingericht zijn. Zowel het gebouw, als het team voor welzijn, zorg en behandeling. In een kleine locatie moet de kwaliteit van zorg en ondersteuning net zo goed en volledig zijn als in een grotere locatie. Zorgorganisaties krijgen daarvoor echter geen extra vergoeding. Woonzorglocatie Boerderij is hierdoor al langere tijd niet rendabel en dat is op den duur niet houdbaar. Ook is het gebouw te krap om aan te passen naar de eisen van deze tijd voor deze specifieke bewoners. Zo is er niet genoeg ruimte om de kamers te voorzien van een eigen badkamer en maken bewoners gebruik van een gezamenlijke badkamer. Ook is er geen ruimte voor een grotere lift waar een bed in past, zodat de bovenverdieping niet voor iedere bewoner geschikt is.