Wet zorg en dwang
In vrijheid leven en eigen keuzes maken. Dat recht heeft ieder mens. U kunt erop vertrouwen dat dit ook geldt bij Icare. Ons uitgangspunt is dat u alleen vrijwillige zorg ontvangt. Tenzij het risico op een onveilige situatie te groot is. Dan passen we onvrijwillige zorg toe en daarbij volgen we natuurlijk de regels van de Wet zorg en dwang (Wzd). Omdat onvrijwillige zorg ingrijpend kan zijn voor u of uw naaste, leest u hier hoe dat werkt en wat een cliëntvertrouwenspersoon voor u kan betekenen bij onvrijwillige zorg.
Veilig en vrijwillig
Omdat wij u vooral veilige en vrijwillige zorg willen bieden, luisteren wij goed naar u en maken wij echt contact met u. We zijn nieuwsgierig naar wat u beweegt en belangrijk vindt. U kunt hier echt op rekenen!
De vrijheid bewaken
Wanneer het echt niet anders kan, passen we onvrijwillige zorg toe. Volgens de regels van de Wet zorg en dwang bewaken we met elkaar uw vrijheid. Zorgvuldig bieden we u veilige zorg met zoveel mogelijk vrijheid.
Voor wie?
De Wet zorg en dwang geldt voor mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening, zoals dementie. De wet geldt ook voor mensen met het syndroom van Korsakov, de ziekte van Huntington of niet-aangeboren hersenletsel.
Waar?
De Wet zorg en dwang geldt voor verpleeg- en zorglocaties én in de thuissituatie.
Wat kunt u doen bij onduidelijkheden over onvrijwillige zorg?
Met vragen over onvrijwillige zorg kunt u altijd terecht bij het team dat uw naaste zorg verleent. Komt u er niet uit dan is de cliëntenvertrouwenspersoon er voor u.
De cliëntenvertrouwenspersoon steunt u en uw naaste
Heeft u vragen over onvrijwillige zorg en weet u niet hoe u hierover in gesprek kunt met uw zorgverlener? Loopt u bij de opname of het verblijf aan tegen onduidelijkheden? Verloopt het doorlopen van de klachtenprocedure niet zoals u wilt? Bij al deze situaties biedt de cliëntenvertrouwenspersoon steun en informatie. Zowel voor u als voor uw naaste.