Doorgaan naar inhoud
Zoeken
Waar bent u naar op zoek?
Bekijk onze veelgestelde vragen.
Menu

Visie op wonen, welzijn en zorg

Onze visie op wonen, welzijn en zorg is de basis van waaruit wij onze zorg en behandeling vorm geven. Samen met de bewoner, diens netwerk en de vrijwilligers.

Uw kwaliteit van leven: Wij sluiten aan bij wie u bent.
Respect voor de eigen regie en autonomie van de bewoner. We ondersteunen de bewoner in het behouden van de regie op zijn eigen unieke leven, in zijn laatste levensfase waarbij het welbevinden centraal staat. Dat doen we door te luisteren en door te vragen. Hoe was iemand? Hoe is iemand nu? Wat vindt de bewoner belangrijk? Samen, met naasten, de zorgverleners (multidisciplinair) en vrijwilligers geven we daar invulling aan. Hierbij gebruik maken van de ondersteunende methodieken.

Uw perspectief: Wij bieden zorg vanuit uw wensen en mogelijkheden
Iedere bewoner is uniek. In wonen en zorg sluiten we aan bij wie de bewoner is en hoe de  bewoner zijn/haar welbevinden ervaart. ‘Weet wie ik was en kan zijn wie ik nu ben.’ Vanuit nabijheid, vertrouwen en aandacht geven we invulling aan compassie. Samen met de bewoner en diens naasten geven we betekenis aan zijn/haar leefplezier. We observeren en handelen vanuit het denken in mogelijkheden; belevingsgerichte zorg. De wensen en behoeftes van de bewoner leggen we vanuit het ik-perspectief vast in het zorgleefplan.

Uw sociale contacten: Wij doen het samen met u en de mensen om u heen.
Het samenspel, de dialoog is van wezenlijk belang voor het welbevinden van onze bewoners. We halen ‘buiten naar binnen’. Zo lang dit mogelijk is, ondersteunen we de bewoner in het actief blijven in zijn/haar netwerk. We ondersteunen het netwerk om betrokken te blijven en te participeren wanneer de bewoner dit zelf minder kan doen. Ons doel: elkaars mogelijkheden benutten en ondersteunen.

Uw woonomgeving: Wij dragen zorg voor een veilige omgeving die bij u past.
De woonomgeving van onze bewoner is gericht op thuis kunnen voelen en het bieden van veiligheid. Bijvoorbeeld door het bieden van bewegingsgerichte zorg en het actief inzetten op valpreventie. We dragen tevens zorg voor de herkenbaarheid van het eigen appartement en de gezamenlijke huiskamer en zetten domotica en hulpmiddelen in.

Visie op vrijheid en open deuren in onze woonzorglocaties

Bij Icare staat het gewone leven centraal en vrijheid voor bewoners is daarbij belangrijk. Daarom werken we eraan dat de deuren van al onze woonzorglocaties van Icare open zijn en zijn bewoners vrij om te gaan en staan waar zij willen. Natuurlijk doen we, net als thuis, ’s avonds en 's nachts de deur veilig op slot. En wanneer dat nodig is maken we gebruik van slimme techniek om iemand extra veiligheid te bieden. Bij alles wat we doen is het uitgangspunt dat ieder mens het recht heeft om in vrijheid te leven.

Dit betekent dat we steeds de balans zoeken tussen vrijheid en veiligheid, zoals we doen bij alles in het leven. Mensen met dementie kunnen zelf niet altijd meer vertellen wat zij belangrijk vinden en wanneer zij zich prettig voelen. Maar over het algemeen zien we dat een gesloten deur mensen angstig, boos en onrustig kan maken. Bij Icare zijn we ervan overtuigd dat als je vrij bent om te gaan, je juist vaak kiest om te blijven. We merken dat het ook bewoners die geen behoefte hebben om naar buiten te gaan goed doet. Door alleen al te zien dat de deur voor een ander opent, kan het gevoel van opgesloten te zijn worden weggenomen.

Steeds meer opendeurenlocaties 
Vanuit deze visie is het doel dat alle woonzorglocaties van Icare een opendeurenlocatie zijn. Daar werken we hard aan en we vermelden dit op onze website. Dit houdt in dat de deuren naar openbare ruimtes binnen de locatie en de weg naar buiten geopend zijn. Waar nodig bieden we maatwerk en kan een afweging worden gemaakt een deur te sluiten wanneer de veiligheid van een bewoner of diens omgeving in gevaar is. We volgen hierbij het stappenplan van de Wet zorg en dwang.

Heeft u vragen?